MD Apartment

Saransh

MD Apartment, located centrally in Ahmedabad, is the house of a designer, designed to meet his specific requirements. Originally a two bedroom apartment, it has been converted into a Studio.


MD 公寓位於艾哈邁達巴德市中心,是一位設計師的住宅,用意在滿足他的特定要求。 最初是一間有兩個臥房公寓,現已改建為一室公寓。

Stripping the space bare was the first stage of design. This meant removing all the partition walls, existing toilets, the kitchen and even the flooring. There was a conscious decision of making a space that was minimal and at the same time, tactile. So a majority of the materials chosen were done so based on how well they age.


剝離空間是設計的第一階段。 這意味著拆除所有的隔牆、現有的廁所、廚房甚至地板。合理地決定創造一個最小的空間及觸覺。 因此,大多數選擇的材料都是根據它們的老化程度來完成的。

On entering the apartment, the entire house is visible - the only door in the house is to the toilet, that too of fluted glass which ensures ample daylight in the north facing apartment. The living space flows into the dining area, with a floor seating dining table and an open kitchen making the house appear larger which further connects to a reading and entertainment den.


進入公寓後,整個房子都是可見的——房子裡唯一的門是通往廁所的門,那也是凹槽玻璃,確保朝北的公寓有充足的日光。 起居空間流入用餐區,落地式餐桌和開放式廚房使房子顯得更大,並進一步連接到閱讀和娛樂區。

The interior takes white and grey undertones, both of which create an overarching harmony, which is then accented with highlights of wood and brass. On entering the house one experiences four different spaces demarcated by changes in material. The kitchen and the toilet undertake only grey tones, hence creating ‘niche like’ spaces inside the lighter white and grey general areas. The den is made of wood to give a cozy vibe, and the volume of this space is reduced drastically to give a sense of entering a different realm, which is further exaggerated by the need to climb a couple of steps to enter it. Finally the last space that is the sleeping area, is made much warmer with beige walls and a more playful floor in tones of blue. This gives it a very different aesthetic inside the house, giving it a personal touch.


內飾採用白色和灰色底色,兩者都營造出一種整體的和諧感,然後以木材和黃銅的亮點突出。 進入房子後,人們會體驗到由材料變化劃分的四個不同空間。 廚房和廁所只採用灰色調,因此在較淺的白色和灰色的一般區域內創造了“類壁龕”空間。 書房是用木頭做的,給人一種舒適的感覺,這個空間的體積被大幅縮小,給人一種進入不同境界的感覺,而需要爬上幾步才能進入的感覺更加誇張。 最後一個空間是睡眠區,米色的牆壁和藍色調的地板更加有趣。 這給它在房子裡的一種非常不同的美感,給它一種個人風格。

The project is an exploration of materiality and juxtaposition of textures. The entire flooring is polished concrete with different inlays, like wood, stone, cement tiles and brass. The polished concrete is filleted onto the wall up to the sill level, to give a sense of being inside concrete rather than being on it. Different greys explored to go along with the concrete include a grey polished marble and three types of grey fabrics used in the soft furnishings. The only coloured accents used in the project in shades of indigo and turquoise, is in the ceramics, cushions or shear curtains. All the walls have a pigmented lime plaster finish which not only keeps the house cool in the hot weather of Ahmedabad, but also gives a timelessness to the space. The wood used, is reclaimed 60-80 year old Valsad Teak from the ‘Pols’ of Ahmedabad. Not only is it more sustainable, the aged wood has an inherent rich texture.


該建案是對物質性和紋理並置的探索。 整個地板都是拋光混凝土,鑲嵌著不同的鑲嵌物,如木頭、石頭、水泥磚和黃銅。 拋光的混凝土在牆上被填平到窗台水平,給人一種置身於混凝土內部而不是在上面的感覺。 與混凝土一起探索的不同灰色包括灰色拋光大理石和軟家具中使用的三種灰色織物。 該建案中唯一使用的靛藍和綠松石色調的彩色調是陶瓷、靠墊或剪切窗簾。 所有的牆壁都有著色的石灰灰泥飾面,不僅在艾哈邁達巴德炎熱的天氣裡保持房子涼爽,而且給空間帶來了永恆的感覺。 使用的木材是從艾哈邁達巴德的“Pols”回收的 60-80 年曆史的 Valsad 柚木。 不僅更可持續,而且陳年木材具有固有的豐富質感。

Leading away from the generic chic finished urban homes, a conscious choice was made to keep the ‘end product’ unfinished; to make the house an oasis in the middle of the city, similar to the natural ever-changing sense of space of a vernacular cottage.


遠離普通別緻的城市住宅,有意識地選擇保持未完成的“最終產品”; 讓房子成為城市中心的綠洲,類似於鄉土小屋自然變化的空間感。

​專案圖紙

Project Information

Project Name: MD Apartment

Location: Ahmedabad, India

Architect Office: Saransh

Lead Architect:Malay Doshi

Completion Year: 2019

Area:67.35m² 

Photographer:The Fishy Project

Being the son of two architects, Malay has grown up to admire good design. The need for a well scripted overall experience of space has become quintessential to his notion of existence.

Design to him is not just one thing or another, but a swirl of constantly changing combinations of the many. A lot of these changes come from his need to see and read new things, which then circle back to contrasting ideas for different projects.

So a bamboo shelter in Bali, a stone temple in Egypt and a glass greenhouse in London, have all had as much of a say in his idea of design as have reading Hawking, Tolkien and Koolhas. His likings and understandings of such various different mediums have led him to a very inclusive approach to design.

His journey through academics at CEPT University have made him very conscious about the treatment of materials and how light falling on them changes perceptions of people. At the same time, brief spells in Zurich and Madrid made him understand how the use of those materials could dictate form and be the means to enhance it.

Currently bouncing between being a visiting faculty at CEPT and being a partner at Saransh, Malay feels the best place to be in is when one is balancing both: the conceptualisation and the manifestation.

Education and Training:

· 2010 – 2017 B.Arch Faculty of Architecture, CEPT University

· 2016  –  Final Year Project shortlisted and presented at Kurula Varkey Design Forum CEPT University

· 2014  –  Exchange Program ETSAM, Madrid

· June 2013 – January 2014 – Intern at Frei and Ehrensperger Architects, Zurich

· 2008 – 2010 HSC St. Kabir High School

Selected Awards & Recognitions:

· Winner, Estate Awards – Affordable Housing of the Year (West), 2018

Notable projects include:

· Saransh Studio, an adaptive re-use project.

· The Window Factory, a retail space for Hi-Fab Aluminium.

Exhibitions:

· Stepwells of Ahmedabad, a photogoraphy exhibition (in collaboration with Anthill Design) showcased at Yale University.

· Workshop-Pixel Burst Buildathon, Vadodara Design Academy

· Independent Photography Exhibition, Herwitz Gallery, Amdavad ni Gufa

· Nippon Ply pavilion for Acetech Exposition, Mumbai, 2018

[TEAM20 Life 現長期徵稿]

如果你對建築設計有興趣、樂於分享內容,歡迎投稿給我們,並附上 300 字內的個人簡介與近照一張。文章若經採用將由 TEAM20 Life 編排,也會開設你的個人專欄喔!

投稿信箱:team20.xyz@gmail.com