Rio House

PAULO MERLINI architects

The project results from the remodeling of an old farmhouse located in a yet very rural city. By disassembling the poor materials of the old facade we discovered that the house was actually made up of three small houses built according to the needs of the former owner.


本專案是針對位於一個非常鄉村城鎮的舊農舍進行改造的結果。 通過拆解舊立面的劣質材料,我們發現這所房子實際上是由三座根據原主人需求建造的小房子組成的。

This was the key premise for the creation of our project, maintaining the structure of the original volumes and assume their original shape uncovered, unifying them through a slab perforated by a central patio that fills with light the entire social area, located on the ground floor.


我們專案創建的關鍵前提是,保持原始主體的結構並保持其原始形狀未被覆蓋,通過中央天井穿孔的板將它們統一起來,該中央天井滿足了位於底層的整個社交區域 .

A garden roof finish on this central slab offers a new intimate garden to all rooms and private areas of the house.


這塊中央板上的花園屋頂飾面為房子的所有房間和私人區域提供了一個新的私密花園。

In terms of materiality, our intention was to create a strong contrast between the two floors. On the ground floor a rougher materiality, denouncing the tectonic of the construction, transmitting the sensation of living inside a granite excavated mass, with a very strong relation with the exterior space.


在物質性方面,我們的目的是在兩層樓之間形成強烈的對比。 在一樓,一種更粗糙的物質性,揭露建築的構造,傳遞生活在花崗岩挖掘體中的感覺,與外部空間有很強的關係。

And in the upper floor, the geometry of the three original houses is denounced throw their materialization as pure white volumes, flooded with light.


而在上層,三座原始房屋的幾何形狀被揭露,將它們的物化為純白色的主體,充滿了光線。

On this floor, the high right feet, the wooden shutters, the white and the wooden floors recreate the feeling of a typical Portuguese country house.


在這一層,高高的適合樓板、木製百葉窗、白色和木地板再現了典型的葡萄牙鄉間別墅的感覺。

​專案圖紙

Project Information

Project Name: Rio House

Location: Gondomar, Portugal

Architect Office: PAULO MERLINI architects

Lead Architect:Paulo Merlini / André Santos Silva

Completion Year: 2020

Area:350m² 

Photographer:Ivo Tavares Studio

Highly motivated by our personal motto US IS MORE, our main concern is to create spaces that give people the right stimuli, positively influencing their homeostatic levels. The speed imposed in the last one hundred and fifty years has taken us away from our natural speed of evolution. We can no longer ignore the fact that we live trapped in bodies that are not prepared for this new, ever-increasing, architecture-dominated reality. As such, and as creators of this new world, we have an obligation to adapt the outer space to our bodies, and not the other way around. To this end, in our office we focus on the knowledge of the human body, mainly on the response of the human brain to external stimuli. Supported by scientific rigor we develop our projects as centers of positive manipulation of the brain.

[TEAM20 Life 現長期徵稿]

如果你對建築設計有興趣、樂於分享內容,歡迎投稿給我們,並附上 300 字內的個人簡介與近照一張。文章若經採用將由 TEAM20 Life 編排,也會開設你的個人專欄喔!

投稿信箱:team20.xyz@gmail.com