3SHOEBOX House

OFIS Architects

The Villa is located in Trnovo within the city center of Ljubljana, Slovenia. It is renovation of a small existing house dating from 1934. Old house was designed by architect Emil Navinsek, known for inovation space concepts of a school non-corridor plan. He designed the house next to his residence for his two unmarried eldery sisters who lived together in a small surface of only 50m² per floor.


別墅位於斯洛文尼亞盧布爾雅那市中心的特爾諾沃。 這是一座建於 1934 年的小型現有房屋的翻新工程。老房子由建築師 Emil Navinsek 設計,以學校非走廊計劃的創新空間概念而聞名。 他為他的兩個未婚姐姐設計了在他住所旁邊的房子,他們一起住在每層只有50平方米的小空間裡。

The street where the house is situated was mostly built in the 60s and 70s with typical one family residential houses made in combination of white plaster render and dark wood cladding.


房子所在的街道大多建於60年代和70年代,典型的單戶住宅由白色石膏粉刷和深色木包層組合而成。

The extension is creating different intersection between old and new part on each floor ... is composed of 3 cube volumes, each in a proportion of a shoe-box like existing house floorplan. Boxes are stacked with 90 degrees shifts creating overhangs and terraces. The volumes are claded in dark wood – spruce vertical lattice - in the context of the street architecture.


擴建部分在每層樓的新舊部分之間創造了不同的交集……由 3 個立方體結構組成,每個結構都與現有房屋平面圖的鞋盒般的比例。 結構體以 90 度的角度堆疊,形成懸垂和梯田。 在街道建築的背景下,這些結構被包裹在深色木材中——雲杉垂直格子。

The structure is combination of a concrete base, metal frames and wooden substructure. Interior of the new part is formed mostly by wall cladding creating integrated wardrobes and walls.


該結構是混凝土底座、金屬框架和木製下方結構的組合。 新部分的內部主要由牆面覆層形成,形成集成的衣櫃和牆壁。

The old house is simply renovated keeping all the existing textures and materials. Interior of an old house and new extension are connected in different ways – new extension perforates through the old walls creating associated facilities: groundfloor as a living area, first floor with kids rooms and guest room, top floor with master bedroom and living.


老房子經過簡單翻新,保留了所有現有的紋理和材料。 老房子的內部和新的擴建部分以不同的方式連接——新的擴建部分穿過舊牆,創造了相關的設施:底層作為起居區,一樓有兒童房和客房,頂層有主臥室和起居室。

The heart of the house – intersection of volumes and connector of old and new is a staircase attached to a main vertical concrete wall. Inspired by Adolf Loos interiors forms elevated podiums, niches, wardrobes, small sitting areas and is partly extended into small spaces in the existing part of the house creating private living areas on each floor.


房子的中心——結構和新舊連接的交匯處是一個樓梯,連接到一個主要的垂直混凝土牆。 受 Adolf Loos 的啟發,室內設計形成了高架平台、壁龕、衣櫃、小型休息區,並部分延伸到房屋現有部分的小空間中,在每層樓創建私人生活區。

​專案圖紙

Project Information

Project Name: 3SHOEBOX House  

Location: Ljubljana, Slovenia

Architect Office: OFIS Architects

Lead Architect:Rok Oman/Špela Videčnik

Completion Year: 2017

Area:228m² 

Photographer:Tomaz Gregoric

OFIS Architects is an architectural practice established in 1996 by Rok Oman (b. 1970) and Špela Videčnik (b. 1971), both graduates from the Ljubljana School of Architecture (graduated October 1998) and London’s Architectural Association (MA January 2000). Since its creation, the practice has received several prestigious awards and was invited to Architecture Biennials in Venice and Beijing. OFIS works and communicates at an international level, taking part in competitions and holding lectures all over the world. The practice has recently completed construction of a student residence with 185 units in Paris after winning the respective competition in 2008, followed by the second large international project, the Football Stadium for BATE Borissov, Belarus, that opened in 2013. The international team is based in Ljubljana, Slovenia, and Paris, France, and has partner firm agreements in London and Moscow.

[TEAM20 Life 現長期徵稿]

如果你對建築設計有興趣、樂於分享內容,歡迎投稿給我們,並附上 300 字內的個人簡介與近照一張。文章若經採用將由 TEAM20 Life 編排,也會開設你的個人專欄喔!

投稿信箱:team20.xyz@gmail.com