Sahi Homestay Retreat

SILAA Architects

Tucked down an inconspicuous alleyway in Hue city,Vietnam,Sahi Homestay Retreat was built to meet the owner’s dream of creating a retreat where guests can relax and meditate.The project site with L shaped area is a part of a 1300 m2 property.The private and communal spaces is the issue that the architects think about in this project.


Sahi Homestay Retreat 位於越南順化市一條不起眼的小巷中,旨在滿足業主的夢想,即打造一個客人可以放鬆和冥想的度假勝地。L形區域的項目場地是1300平方米物業的一部分。私人和公共空間是建築師在這個專案中要考慮的問題。

The private spaces are bedrooms with gardens and pool attached inside while the communal spaces includes entrance yard,multipurpose hall with pool,group sitting area,corridor or swimming pool…The guests can enjoy the quiet moment in their bedroooms with high privacy as well as joining different activities at the communal spaces outside the rooms.


私人空間是臥室,裡面有花園和游泳池,而公共空間包括入口庭院、帶游泳池的多功能客廳、團體休息區、走廊或游泳池……客人可以在私密性高的臥室裡享受寧靜的時刻,也可以在房間外的公共空間參加不同的活動。

There’re 2 choices of room for the staying,the Double room with garden inside or Studio room with small garden and also water lily pool insde.
To bring the cozy atmosphere, simple construction work ,less effect on environment and also low cost,recycled wood _ collected from the demolished buildings in the city_is used for the main structure,door & window system, furniture of the project.Besides,other local and natural materials such as terracotta tiles,exposed brick,stone are mixed to create the rustic simplicity for the spaces.


有兩種房型可供選擇,帶花園的雙人房或帶小花園的單間房,還有睡蓮池。帶來舒適的氛圍,施工簡單,對環境影響小,成本低,可回收木材_從城市拆除的建築物中收集_用於項目的主體結構、門窗系統、家具。此外,其他當地和天然材料,如陶瓦、裸磚、石頭混合在一起,營造出質樸的簡約風格空間。

The gaps, including open spaces between the bedrooms_ where the guests can sit around together_or the permeable facades help to improve the natural air ventilation across the building.


間距,包括臥室之間的開放空間——客人可以坐在一起——或可滲透的立面,有助於改善整個建築的自然通風。

In winter,Hue often gets long days with rain so it's useful to collect the water from the roof and yard in a water tank underground to use in summer time.


在冬季,順化經常下雨,因此將屋頂和院子裡的水收集到地下水箱中以在夏季使用是很有用的。

Wooden louver that goes along the facade protects the inner spaces from the rain as well as filtering the harsh sunlight of tropical climate.


沿著立面的木製百葉窗可以保護內部空間免受雨水侵襲,同時阻擋熱帶氣候的刺眼陽光。

​專案圖紙

Project Information

Project Name: Sahi Homestay Retreat

Location: Hue City, Vietnam

Architect Office: SILAA Architects

Lead Architect: Nguyen Huu Son Duong

Completion Year: 2019

Area: 1300 m²

Photographer: HoangLe Photography

SILAA

COMPANY TYPE : Architecture / Design Firm

MAIL : nguyenhuusonduong@gmail.com

Hue, Vietnam

[TEAM20 Life 現長期徵稿]

如果你對建築設計有興趣、樂於分享內容,歡迎投稿給我們,並附上 300 字內的個人簡介與近照一張。文章若經採用將由 TEAM20 Life 編排,也會開設你的個人專欄喔!

投稿信箱:team20.xyz@gmail.com