Ranwas School

CAUKIN Studio

CAUKIN Studio, a young design and build social enterprise, has worked alongside the Ranwas Village community and international participants from around the world, to build a school classroom, library and office space after Cyclone Pam caused devastation to the previous school buildings. After 8 weeks of construction, the finished building combines a heavy-duty cyclone resistant timber frame, woven bamboo cladding, polycarbonate and metal roofing sheets to create a strong, bright and well ventilated learning environment. The library space tackles the extreme humidity through carefully considered passive design strategies, enabling the lifespan of the books to be prolonged.


CAUKIN Studio 是一家年輕的設計和建造社會企業,它與蘭瓦斯村社區和來自世界各地的國際參與者合作,在颶風帕姆對以前的校舍造成破壞後建造學校教室、圖書館和辦公空間。 經過 8 週的施工,完工的建築結合了重型抗旋風木框架、編織竹包層、聚碳酸酯和金屬屋頂板,營造出堅固、明亮且通風良好的學習環境。 圖書館空間通過仔細考慮的被動設計策略解決了極端濕度問題,從而延長了書籍的使用壽命。

In 2015 the worst natural disaster to hit Vanuatu, Cyclone Pam, left much of the country in devastation. Ranwas Primary School and its contents were destroyed leaving the children to be taught in unsuitable temporary shelters. The Tanbok Project, an NGO established in the wake of the natural disaster, identified not only the need for new classrooms but also a library space that could withstand the harsh local climate.


2015 年,颶風帕姆襲擊了瓦努阿圖,造成最嚴重的自然災害,使該國大部分地區陷入毀滅。 Ranwas 小學及其設施被毀,孩子們只能在不合適的臨時避難所接受教育。 Tanbok 專案是自然災害後成立的一個非政府組織,它不僅確定需要新教室,還需要一個能夠承受當地惡劣氣候的圖書館空間。

Due to the location of Ranwas within the mountainous island, it is subjected to very high humidity throughout most of the year, with data readings peaking at 99%. In order to extend the life of the books and learning materials, it was crucial that the design applied passive strategies  to reduce the relative humidity. The library books are stored in an enclosed space that uses dark metal roofing sheets to in-crease the air temperature and therefore reduce the relative humidity maintaining a drier atmosphere for the books. Stack ventilation allows for a continuous flow of air that draws the moisture out of the building whilst being heated by the sun on the black roofing sheets. The shelving design in this space, creates regular spacers between books ensuring that air can pass over a larger surface area of the books, wicking moisture away in the process. 


由於 Ranwas 位於多山島嶼內,全年大部分時間濕度都非常高,數據顯示最高可達 99%。 為了延長書籍和學習材料的使用壽命,設計採用被動策略來降低相對濕度至關重要。 圖書館的書籍存放在一個封閉的空間中,該空間使用深色金屬屋頂板來增加空氣溫度,從而降低相對濕度,為書籍保持乾燥的環境。 堆棧通風允許連續的空氣流動,將水分從建築物中吸出,同時在黑色屋頂板上被太陽加熱。 這個空間的書架設計在書本之間形成了規則的間隔,確保空氣可以通過書本的更大表面積,並在此過程中吸走水分。

A central ladder in the library leads up to a small mezzanine space that opens out above the veranda through a circular door, creating a small, bright and cosy reading space for children to escape to. Woven bamboo walls utilise the highly sustainable material and local skills to create a breathable and durable cladding at zero cost - enabling future maintenance of the building to be carried out by the community independently. Large windows running either side of the classroom bring in natural daylight as well as cross ventilation, a stark contrast to the other dark and humid school building. 


圖書館的中央梯子通向一個小夾層空間,通過圓形門在陽台上方打開,為孩子們創造了一個小而明亮、舒適的閱讀空間。 編織竹牆利用高度可持續的材料和當地技能,以零成本打造透氣耐用的覆層——使建築的未來維護能夠由社區獨立進行。 教室兩側的大窗戶帶來自然採光和交叉通風,與其他陰暗潮濕的校舍形成鮮明對比。


The project construction took place over the course of 8 weeks, with a team of 15 international partici-pants from architecture schools and practices, working alongside over 50 local workers. Much of the detailing happened concurrently with the project construction, with all participants living within Ran-was Village and gaining experience and knowledge through cultural immersion. 


該專案的建設歷時 8 週,來自建築學校和實踐的 15 名國際參與者與 50 多名當地工人一起工作。 大部分細節與專案建設同時進行,所有參與者都住在 Ran-was 村,並通過文化沉浸獲得經驗和知識。

On the 6th April 2020, Cyclone Harold, a category 5 severe tropical cyclone tore through Vanuatu, with its eye passing directly through Ranwas Village. An estimated 90% of buildings on Pentecost Island were badly damaged or destroyed with only 3 surviving in Ranwas Village, including the new school build.



2020 年 4 月 6 日,5 級強熱帶氣旋哈羅德颶風席捲瓦努阿圖,其颱風眼直接穿過蘭瓦斯村。 據估計,五旬節島上 90% 的建築物遭到嚴重破壞或毀壞,蘭瓦斯村只有 3 座倖存,包括新校舍。


​專案圖紙

Project Information

Project Name: Ranwas School

Location: South Pentecost, Vanuatu

Architect Office: CAUKIN Studio

Lead Architects: Harrison Marshall, Joshua Peasley, Alden Ching, Andrzej Bak

Completion Year: 2019 

Area: 130 m²

Photographer: Katie Edwards

CAUKIN Studio is a collective of young architectural designers working on a variety of design and construction projects worldwide. The team began working together in 2015 when the very first project, Playscape, was completed in Cambodia. CAUKIN’s working practice seeks to tackle social, environmental and economical problems through beautiful, well-crafted design. By seeking collaboration and the active involvement of local communities we hope to make an impact on everyday lives and the architectural community as a whole.


The name is derived from the origins of our founding members, in Canada, the UK and Indonesia.

[TEAM20 Life 現長期徵稿]

如果你對建築設計有興趣、樂於分享內容,歡迎投稿給我們,並附上 300 字內的個人簡介與近照一張。文章若經採用將由 TEAM20 Life 編排,也會開設你的個人專欄喔!

投稿信箱:team20.xyz@gmail.com