Old House in Wabi-Sabi 東海老屋侘寂之境

合風蒼飛設計工作室 & 張育睿建築師事務所

”去除掉不必要的東西,去追求事物的本質,但不要抽離它的詩性;保持純淨,但不要剝奪事物的生命力。”

運用自然樸質與極簡手法、保留老事物的概念、頌揚不規則性與的保留,以及欣賞忠於事物本質的表現,帶來寧靜的氣息,以及激盪出深層且內在的心靈思考。


To get rid of the unnecessary, and to pursue essence of nature. However, it doesn’t mean to change its origin, make it pure and insert vitality. The peaceful atmosphere make you think deeply and bring out inner soul.

❚ 取捨態度

以「保留、並賦予新生命」的態度切入設計。

尊重原有建築與室內的生活痕跡與自然景觀,努力讓新設計的事物融合在舊物件上。以無界限開放關係,將戶外景觀納入室內,也讓室內生活蔓延至戶外。更以"逐層退縮綠化"的設計手法,令原本陽台逐層退縮,透過〝複層綠化〞方式,解決西曬問題,同時室內也有豐富的庭院框景。


❚ Choice

Designer choose attitude of retain, but giving new life to design the house.

Respect the original interior design and natural view, designer make a great effort to fuse new elements into it. Open area brings in the outdoor landscape. A tactic is used to make the tone of green gradually decrease. Besides, the designer also solved the problem of strong sunlight on evening, at the same time enrich the view of patio.

❚ 自然痕跡

大量的石、木、金屬、混凝土,盡量維持老屋的語彙,不在建築上加諸太多新的設計造型;於室內設計上則是以家人互動關係為主要重點,並利用垂直挑空設計來連結上下空間。考量亞熱帶氣候應以深陽台及副層綠化作為調節氣候,以「一窗一景」的概念,讓每個空間都有框景與陽台,感受被綠意圍繞的生活。此外,綠樹及植栽也讓屋內的私密性更好。


❚ Nature Trace

Emphasize the beauty of an old building could be remember and inherit under the respect of naturally occurred traces. Designer chooses nature materials such as stones, wood, metal and concrete maintain the atmosphere of an old house, besides, new materials was seldom be used. Other than that, designer focuses on interaction between family members. Deep balconies and plants is the main elements to regulate climate especially Taiwan’s subtropical climate, a window collocate with a beautiful view was given to all of the space, the green plants can also keep dweller’s privacy. Beauty itself doesn’t have an established standard. Under the passage of time, it combines with different elements such as space, then incarnate beauty and poetic… This is the intention of designer to design this 50-year-old house. The building itself located on the corner of community, designer hope under the trade-off between new and old, the house can assimilate into the landscape, and infect the dwellers and neighborhoods.

❚ 視覺感知

65坪、1~3層樓的規劃上,為使內外區域融合,設計上首先:

(1) 利用天花板的高層差,引導室內視覺效果向外延伸,並取代實質隔間,暗示不同空間的領域感。

(2) 以室內外木平台及櫃體的延伸,連結內外空間,讓視覺及使用行為連成一氣。

(3) 造型與素材力求樸質、極簡,降低過多裝飾物件,融入景觀自然氛圍。


❚ Visual Perception

To make a perfect integration of a 210m2, three floors height building, you have to:

(1) Take advantage of the difference height of ceiling, extend the indoor visual to substitute the substance compartment, imply a sense of different area.

(2) The extend of wooden deck and cabinet make connection between indoor and outdoor, link both visual and usage behavior.

(3) Simple modeling and raw materials, decrease the use of garnish, integrate into natural landscape.

❚ 結構催化

50 年前的磚造結構,成為建築翻新時的首要隱憂;為加強立面結構性,以 H 型鋼形塑出窗景的表情,兼具美學與力學概念,也同時成為建築本身在受到時間催化後,經得起變化的結構節點。

說服屋主保留舊有的物件,是為第二大難事;將原本的舊牆面保留,彰顯圍牆經歷歲月風化的人文感,搭配樹幹質感與顏色相近的楓樹,創造自然和諧的氛圍,盡力在新舊之間的取捨上,不偏不倚。


The 50-year-old brick structure became the main issue of this case. In order to strengthen the structure, a H-shaped steel has been used as the window frame, combine the concept of aesthetics and mechanics, it is also one of the changes can be made under the 50-year-old brick structure.

Second issue of designing this house is to convince the occupants to keep the original materials. Keeping the original wall highlights the humanistic under the passage of time, combination with the texture of trunk and color tone of maple create harmonious. The decisions had been made is impartial between the choice of new and original.

❚ 詩意蘊形

美是跟著時間運行的,而沒有一個既定標準,隨著時間、空間等要素互相結合,就會體現美感與詩意…這便是設計者在設計這棟50年屋齡老房子的初心。

因為建築本身就落在社區轉角,希望透過新與舊的取捨,融入地景當中,感染居住者與鄰里社區。


❚ Forming of Poetic

Beauty itself doesn’t have an established standard. Under the passage of time, it combines with different elements such as space, then incarnate beauty and poetic… This is the intention of designer to design this 50-year-old house.

The building itself located on the corner of community, designer hope under the trade-off between new and old, the house can assimilate into the landscape, and infect the dwellers and neighborhoods.


❚ 存舊創新

保留老事物的概念不只體現在庭院內,在建築與室內的設計上也以同樣的態度去實踐,運用自然樸質與極簡的設計手法,試圖將新的設計物件融入老房子內,強調老事物隨著時間所呈現的美感,尊重自然發生的痕跡,讓建築可以被記憶、傳承、永續。


❚ Innovation but Keep the Original

Keeping the original method not only reflect on the patio, the same attitude had been used on architecture and interior design. Designer used nature primitive and minimalist design techniques to implant new design method into the old house. The designer emphasizes the beauty of an old building could be remember and inherit under the respect of naturally occurred traces.

​專案圖紙

Project Information

Project Name: Old House in Wabi-Sabi 東海侘寂之境 


Location: Taichung, Taiwan


Architect Office: SOAR Design 合風蒼飛設計 + 張育睿建築師事務所


Lead Architects: 張育睿 / 陳天助


Completion Year: 2014/10 - 2016/4

專職建築、室內、景觀設計。以自然素材及極簡、原始不造作的美感,強調概念、空間感及多樣性設計,為業主及使用者創造空間價值。我們相信空間及設計皆是人與自然的延伸。


2019 日本 Good Design 設計大賞
2019 第十二屆台灣室內設計大獎年度最佳設計獎
2019 金點設計獎
2018 金點設計獎年度最佳設計獎
2018 日本 Good Design 設計大賞
2018 義大利 A’Design Award 金獎
2018 金點設計獎
2017 第十屆台灣室內設計大獎 TID 獎
2017 德國 IF DESIGN AWARD
2017 義大利 A' Design Award銀獎

[TEAM20 Life 現長期徵稿]

如果你對建築設計有興趣、樂於分享內容,歡迎投稿給我們,並附上 300 字內的個人簡介與近照一張。文章若經採用將由 TEAM20 Life 編排,也會開設你的個人專欄喔!

投稿信箱:team20.xyz@gmail.com 

© 2020  TEAM20    Copyright©2020