House Paarman Tree Hous

Malan Vorster Architecture Interior Design

The architects have been involved with previous projects on this tree-rich property, and were commissioned to design a small contemporary house to compliment the existing collection of buildings - spatially organised around a modern interpretation of the Cape Werf.


建築師參與了這個樹木繁茂的地塊前也參與過其他項目,並受委託設計一棟小型現代房屋,以完備現有的建築群-在空間上圍繞對Cape Werf的現代詮釋。

Inspired by the trees on the estate, the client requested a cabin-like, one bedroomed hide-away resembling a tree house. The structure is located in a small clearing amongst forest-like gardens, and respond similarly to the verticality of the surrounding trees in order to maximise views from the highest portion of the site.


受莊園裡樹木的啟發,客戶要求一個類似樹屋的小屋,一間臥室的藏身之處。該結構位於森林般的花園中的一個小空地中,並且對周圍樹木的垂直度也有類似的反應,以便可以盡情欣賞現場的最高景觀。

Inspiration was drawn from the timber cabins of Horace Gifford and Kengo Kuma’s notions of working with the void or in-between space, while Louis Kahn’s mastery of pure form and the detailing ethic of Carlo Scarpa informed a process of geometric restraint and handcrafted manufacturing.


靈感來自Horace Gifford的木屋和Kengo Kuma關於在空間或中間空間工作的觀念,而Louis Kahn對純淨形式的掌握和Carlo Scarpa的細心道德則啟發了幾何約束和手工製造過程。

The organisational diagramme of the structure explores the pure geometry of a square, with each side divided into three modules and where two of these modules determine the diameter of a circle on each of the four sides of the square - resulting in a pin-wheel plan layout.


該結構的組織圖探索了正方形的純幾何形狀,每邊分為三個模塊,其中兩個模塊確定正方形四邊各邊的圓的直徑-從而得出風車平面圖佈局。

A square is directional and a circle not - the square relates to the North/South site geometry and the four circles to the organic and natural surroundings. Each circle’s centre is the location for a column, and circular rings, supporting the floor beams above, are connected to the columns by means of branch-like arms. Each ring circumscribes a half-round space ancillary to the main square living space on that level.


正方形是方向性的,不是圓形-正方形與北/南場地的幾何形狀有關,而四個圓圈與自然和自然環境有關。每個圓的中心都是圓柱的位置,支撐上方地板樑的圓環通過分支狀臂連接到圓柱。每個環在該水平上限制了附屬於主廣場居住空間的半圓形空間。

The building becomes a vertically arranged “clearing in the forest”, with living space on level one, a bedroom on level two and a roof deck on the third. A plant room is located at ground level below the building. The half round bays accommodate a patio, dining alcove and stair on the living level, a bathroom on the bedroom level and a built-in seat on the roof deck level - the pure geometries provide articulation to the spaces. The building lightly touches the ground, and entry is by means of a suspended timber and Corten steel ramp.

The columns, arms and rings are constructed from laser-cut and folded Corten steel plate, and each column is divided into four ‘trunks’ in the interest of transparency, slenderness and to allow floor beams and windows to pass through the centre points of the rings. The steel trees support timber floors beams, facade glazing and a western red cedar building envelope. The connections between steel and timber are expressed by means of hand-turned brass components. All materials are left untreated, and will express the passing of time as they weather naturally with the surrounding trees.


該建築物成為垂直排列的“森林中的空地”,第一層為居住空間,第二層為臥室,第三層為屋頂平台。機房位於建築物下方的地面上。半圓形的海灣在起居樓層可容納露台,餐廳凹室和樓梯,在臥室可容納一間浴室,在屋頂甲板可容納一個內置座椅-純淨的幾何形狀為空間提供了清晰度。建築物輕輕接觸地面,然後通過懸浮的木材和耐候鋼坡道進入。

柱子,臂和環由雷射切割和折疊的耐候鋼板製成,每根柱子都分為四個“樹幹”,以保持透明,細長,並允許地板橫樑和窗戶穿過玻璃的中心點。鋼樹支撐木地板橫梁,立面玻璃和西部紅柏建築圍護結構。鋼材和木材之間的連接是通過手工旋轉的黃銅組件來表示的。所有的材料都未經處理,會隨著周圍樹木自然風化而顯出時間的流逝。

​專案圖紙

Project Information

Project Name: House Paarman Tree Hous

Location: Constantia, CAPE TOWN, SOUTH AFRICA

Architect Office:  Malan Vorster Architecture Interior Design

Area: 117m²

Completion Year:2016

Photographer: Adam Letch, Micky Hoyle

Malan Vorster Architecture Interior Design (Pty) Ltd is an architecture practice with a strong focus on design that provides an integrated professional service encompassing

master planning, architecture, interior architecture, construction supervision and interior design. The practice aspires to create works of architecture through inspiration, insight

and integrity. Inspiration to rise above the act of mere building to find architectural and spatial design solutions that will contribute to our profession's dialectical development. Insight into the design challenges at hand - whether conceptual, functional, budgetary or aesthetic. Integrity to conduct business with the best interests of our clients, society and the environment in mind.

The firm was founded in 2013 by Pieter Malan, Jan-Heyn Vorster and Peter Urry.

[TEAM20 Life 現長期徵稿]

如果你對建築設計有興趣、樂於分享內容,歡迎投稿給我們,並附上 300 字內的個人簡介與近照一張。文章若經採用將由 TEAM20 Life 編排,也會開設你的個人專欄喔!

投稿信箱:team20.xyz@gmail.com 

© 2020  TEAM20    Copyright©2020