Villa San Matteo

PALY architects

Leaning on the rock of the mountain, adapted to the landscape and built with natural materials, this residence has an elongated shape, protected from the north and views onto the sea on the south. The project succeeds adapting the building in the environment, use of local materials, exploitation of the view and protection from the weather conditions.


這座住宅採用自然材料建造,依山而建,與自然景觀相得益彰,具有細長的形狀,不受北方的保護,而可以欣賞到南方的大海。 該項目成功地使建築適應了環境,使用了當地材料,拓展了視野並不受天氣影響。

Vacation residence in Crete, on Livadia, 1-hour road from Chania. The plot is near a ridge (Cape Koutoulas) on rocky ground and wild landscape. North is to the ridge, views and sea to the south and southwest. Big natural rocks project to the west and the mainland with olive trees, small hills and sloppy grounds on the east. Two clean volumes, one with the living room, kitchen, dining room and one with the bedrooms, connected via a protected cross-bright semi-outdoor living space on the north-south direction, starting from the rock, ending on a raised platform suspended between mountain and sea, sky and earth. A long water element, created alongside the residence’s main spaces, also being the boundary to the steep slope, the view, the sea. The synthesis complete pergolas and shutters from metal and wood.


度假屋位於Livadia的Crete,距Chania僅1小時路程。 該地塊靠近多岩石的土地和野生景觀上的山脊(開普圖拉斯角)。 北部是山脊,南面和西南面是風景和大海。 大型天然岩石向西部和大陸突出,東部有橄欖樹,小山和鬆軟的地面。 兩塊整潔的空間,一個帶有起居室,廚房,飯廳,另一個帶有臥室,通過受保護的,跨南北向的,跨光亮的半戶外生活空間相連,從岩石開始,在一個懸空的升高平台上結束 在山與海,天與地之間。 在住宅的主要空間旁邊創造了一條長長的水域,也是陡峭的山坡,風景和大海的邊界。 合成完成了由金屬和木材製成的涼棚和百葉窗。

The challenge was adapting the building on the environment, with a non-provocative way and creating the smallest possible “wound” on the mountain. The synthesis consists of a one storey elongated rectangular parallelepiped hugged by a shape Γ stonewall on the north and west, with big openings, a water element and outdoor living spaces to the south. The stonewall-boundary of the mountain, that continuous onto the flat roof in a continuation of the natural ground. Basic synthetic element, the intermediate space between indoor-outdoor spaces, “the shelter”. Big sliding windows on the living room unify indoor and outdoor space creating a big covered with pergola living space, which unify with the semi-outdoor space.


挑戰在於以一種非挑釁性的方式適應環境中的建築,並在山上創造出盡可能小的“切口”。合成過程包括一層高聳的長方形平行六面體,在北部和西部被形狀為T的石牆所抱住,並具有較大的開口,水和南向的戶外生活空間。山脈的石牆邊界,在自然地面的延續下一直延伸到平坦的屋頂。基本的合成元素,室內外空間之間的中間空間,“庇護所”。客廳上的大推拉窗將室內和室外空間結合在一起,形成一個由涼棚覆蓋的居住空間,與半室外空間結合在一起。

The biggest problem of the construction was the long distance from the material supply spots and the rugged area. Access until the entrance, privacy with independent rooms with bathrooms, shading and protecting from the sun and wind alongside with the view, possibility of preparing a meal inside and outside, the long water element for sport swimming, complete privacy, peace and redefinition of the human-nature relationship were the issues of the strategy.


施工中最大的問題是與物料供應點和崎area區域的距離較遠。直到入口進入,私密的獨立客房,帶浴室,遮陽並享有陽光和風的保護,並享有美景,可以在內部和外部準備飯菜,運動游泳的元素,完全的私密性,和平與重新定義人與自然的關係。

It is a conventional construction from reinforced concrete, brick walls and local stone, internal walls from cement board. Internal and external flooring from big size tiles with stone texture on the environments earthy colour. The flat roofs are from visible uncoated concrete and the rest external flooring from local stone. Pergolas made from metal on the colour of rust, with irregular chestnut logs on top. Light dividers from wicker. All the external surfaces made from Kourasani (mortar) with straw on the rocky environment colour.


它是由鋼筋混凝土,磚牆和當地石材以及水泥板內牆組成的常規建築。內部和外部地板均採用大尺寸瓷磚,並在環境土黃色的基礎上採用石材質地。平屋頂由可見的無塗層混凝土製成,其餘的外部地板由當地石材製成。由金屬製成的涼棚在鐵鏽的顏色,頂部有不規則的栗木原木。光穿透過柳條。所有外表面均由砂漿和稻草製成,岩石環境為彩色。

Materials chosen for endurance on the weather conditions of the area, solar panels for hot water. The specialized exterior plaster, kourasani, the rusty metals, the thermal insulating frames and glass for the high summer temperatures and the other materials used do not require special maintenance and are durable to the local weather conditions. The visible uncoated concrete, the clay on the colour of soil on the exterior walls, the kourasanit on the colour of sand on the interior walls, the rusty metals, the crooked wood on pergolas and the natural dry stone are the basic materials of the villa. The planting like a continuation of the mountain on the roof of the villa, and on the exterior spaces.


選擇的材料可在該地區的天氣條件下耐久,太陽能電池板則可用於熱水。專門的外部灰泥,kourasani,生鏽的金屬,隔熱框架和玻璃(用於夏季高溫)以及其他使用的材料不需要特殊維護,並且可以耐當地天氣條件。可見的無塗層混凝土,外牆土壤色的粘土,內牆沙子色的kourasanit,生鏽的金屬,涼棚上的彎曲木材和天然幹石是別墅的基本材料。在別墅的屋頂和外部空間上的種植就像山的延伸。

​專案圖紙

Project Information

Project Name: Villa San Matteo

Location: CRETE, Greek

Architect Office: PALY architects

Area: 216m²

Completion Year:2018

Photographer: George Anastassakis

Paly Architects are Nikos Lykoudis and Ismene Papaspiliopoulou. The architectural firm was founded in 1984 and since then it is based in Athens, undertaking mainly studies, supervisions and constructions of projects in Greece and abroad (residential buildings, restorations-reuses of landmarks, office buildings, detached houses, buildings of mixed uses, hotels). They have been distinguished at national architectural competitions and closed competitions of companies and they have participated in architectural shows in Greece and abroad. Their projects are published in Greece and abroad. Taking into account the tradition, inspired by the environment and everyday life, counting the bioclimatic design, we try to maintain the human and familiar side of architecture practice.

[TEAM20 Life 現長期徵稿]

如果你對建築設計有興趣、樂於分享內容,歡迎投稿給我們,並附上 300 字內的個人簡介與近照一張。文章若經採用將由 TEAM20 Life 編排,也會開設你的個人專欄喔!

投稿信箱:team20.xyz@gmail.com 

© 2020  TEAM20    Copyright©2020