SR-1 House

SPNG Architects

SR-1 house is located on a site of 37m2, directly facing the west sunlight, surrounded by arid land, lacking urban greenery and mostly filled with typical tube houses of Ho Chi Minh City, with little or almost no gardens, is usually completed with concrete or corrugated iron roofs.


SR - 1 房子位於一個 37 平方米的場地,直接面西向陽光,被乾燥的土地包圍,缺乏城市綠化,是胡志明市中大多典型的長條型房,很少或幾乎沒有花園,通常用混凝土或波紋鐵屋頂施工完成。

The clients are people working in the field of arts, who love the natural atmosphere, trees and animals. They want to build a 4-storey house to meet the needs of life and future jobs.

We set the goal of the project to have 3 main values: tranquility, kind behavior with the neighborhood context and closer connection between people and nature.


客戶是從事藝術領域工作的人士,他們熱愛自然的氛圍,樹木和動物。他們想蓋一座四層樓的房子,以滿足生活和未來工作的需要。我們將該項目的目標設置為具有3個主要價值:寧靜,與周圍環境的友好行為以及人與自然之間的緊密聯繫。

Based on that memory, the design opens up views from common living spaces such as living room, dining room, drawing space.


客戶出生和生長在一個寬敞的農村平房,空間連接從前面到後面,所以每個人的家庭有非常密切的關係。基於這種記憶,該設計從客廳、餐廳、繪圖空間等公共起居空間開闢了視野。

On the other hand, the separation in interior space is limited by minimizing solid brick walls, favoring the use of glass walls and continuous space. As such, people can gather easily and they will feel as close and familiar as their childhood home.


另一方面,受到內部空間的分割限制,盡量減少實心磚牆,改以玻璃牆的連續空間得有效運用。因此,人們可以很容易地聚集在一起,他們會感到像童年的家一樣親密和熟悉。


Responding to the context of the site, one of the main solutions for the architecture of the house is the installation of a potted plant system hanging on the façade. The system not only prevents harsh sunlight in the afternoon, but also limits the view from outside to inside the house. Therefore, the interior space becomes quieter, more private and cool. This façade provides a cool stream of steam and oxygen to not only the homeowner but also to everyone around them. The canopy makes the house look as simple as a green wall, making the neighborhood look more friendly. From here, we hope this little piece of green will help connect people closer to nature.


基於場地的因素,房屋建築的主要解決方案之一是在外立面安裝盆栽系統。該系統不僅防止了下午的刺眼陽光,而且還限制了從外面看進房子內部的視線。因此,內部空間變得更安靜,更私密和涼爽。這個外牆不僅為屋主,也為周圍的人提供了涼爽的對流空氣和氧氣。樹冠使房子看起來就像綠牆一樣簡單,使鄰里看起來更友善。從這裏,我們希望這一小塊綠色將有助於連接人們更接近自然。

The space of the house, after completed, is green and tranquility. It is an environment that helps people return to their inner selves to restore and develop a peaceful and wealthy mind. It is a must-have in a crowded tropical city, with extreme temperatures, heavy traffic and alarming air and noise pollution.


建造後,房屋空間是綠色並且寧靜的。這環境幫助人們回到自己的內心,恢復發展一個和平與富足的心靈。這是一個有著極端溫度、交通擁擠、令人擔憂的空氣和噪音污染熱帶城市的必去之地。


​專案圖紙

Project Information

Project Name: SR-1 House

Location: Ho Chi Minh city

Architecture Firm: SPNG Architects

Area: 37m²

Completion Year: 2017


SPNG Architects was established in 2016 by Tran Ngoc Thach in Ho Chi Minh city, Viet Nam,

SPNG Architects is led by Tran Ngoc Thach,

We focus on creating architecture that improve the way people live and in harmony with the environment

[TEAM20 Life 現長期徵稿]

如果你對建築設計有興趣、樂於分享內容,歡迎投稿給我們,並附上 300 字內的個人簡介與近照一張。文章若經採用將由 TEAM20 Life 編排,也會開設你的個人專欄喔!

投稿信箱:team20.xyz@gmail.com