CASA-SOL

Atelier Data

The house is located in Vilamoura, municipality of Loulé, one of the most touristic places in Algarve and one of the top vacation destinations of the Portuguese. Set in a neighbourhood of single-family houses, the project focused on an existing building dating from the 80s and on which it was proposed an intervention aimed at expansion and adaptation to a new program. Thus, the project of rehabilitation / expansion focused on the following principles:


本案位於盧萊市的維拉穆拉,是阿爾加維最常旅遊的地方之一,也是葡萄牙人最熱門的度假勝地之一。該專案以單戶住宅區為基地,重點在一座建於80年代的現有建築,並提出了一項目的在擴大和適應新方案的改善措施。因此,重建/擴建專案著重於以下原則:

★Designing a solution that articulates the pre-existing construction with a proposal of expansion able to interpret the housing program and fit simultaneously to the pre-existing construction.

★Invest on a clear distinction between private and social areas, taking advantage of the “L” configuration of the pre-existing construction.


★設計一個解決方案,闡明現存的建築與擴展的建議,並能完成計劃,並同時適應之前存在的設施。


★利用現有建築的L形配置,對私人和社交領域進行明確區分。

★Enrich the generator concept of the existing house, the porch, emphasizing the connection between interior and exterior with the creation of larger openings in south and west facades;

★Insert the "patio" as an additional element in the resolution of issues associated with natural lighting and ventilation of the house, exploring simultaneously the crossing visual relations;

★Increase the area of the pool with a water mirror, resulting in a total surface directly proportional to the construction that involves it, creating simultaneously a privileged area of ​​outdoor living.


★豐富現有房屋的原生概念,門廊強調內外連接,在南面和西面做更大的開口


★在解決與自然採光和房屋通風相關的問題時,插入「露臺」作為附加元素,同時探索交叉視覺關係


★用水的倒影增加游泳池的面積,使總表面與有水池倒影的建築成正比,同時創造出戶外生活的專屬區域。

CONCEPT:

Volumetrically, the project tries to introduce greater clarity to the constructed object by correcting some alignments and reinforcing the “L” configuration that the building originally held. The combination of the initial construction masonry plans and the exposed concrete plans allow us to identify the different "times" of the house, combining pre-existing structure with the recent intervention, which are intended to build new spatial relations and new programmatic commitments. These new "bodies" enabled simultaneously to articulate the connection that the house establishes with the streets, which is closed, and with the garden, which is opened.


概念:

從整體上,本案試圖通過調整一些準線和補足建築最初保有的L形配置來使構造物件更加清晰。將原有的結構與現行的改善相結合,使我們能夠確定房子在不同的"時間點",這些改善用意在建立新的空間關係和新的方案承諾。這些新的「建築體」能夠同時闡明房子與封閉街道和開放的花園之間的聯繫。

PROGRAM:

Functionally, the program is distributed on one floor only.

The Hall operates as a “kneecap” from which the two major areas are distinguished - social area on the left wing and the access to the rooms that develops threading the entrance area. The area corresponding to the social program includes the kitchen, the dining room, the living room and the large porch that relates directly to the pool. The extension of the pool supports the visual relationship between the living room and the water level while enhancing the connection between the building and the pool around which is located the large outdoor living area. The more restricted area results from linear distribution of three bedrooms, the last being the master bedroom of the house, where a new volume receives the toilet, dressing room and a small patio between them, responsible for lighting and ventilation in these two spaces. Still in the entrance area the office/library allows to open or close itself, compressing or dilating this area, with it being possible, in the future, to integrate it in the bedroom wing.


方案:

在功能上,案例僅分佈在一個樓層。因此大廳作為一個"樞紐"運作功能,兩個主要區域是突出的 - 左翼的社交區域和穿過入口區進入房間。與社交項目相對應的區域包括廚房、餐廳、客廳和與游泳池直接連接的大門廊。游泳池的延伸提供客廳和水面之間的視覺關係,同時加強建築與位於大型室外起居區的游泳池之間的連接。狹長範圍變大,三間臥室的線性分佈,主臥室位在最後一間,新空間容納廁所、更衣室和它們之間的小天井,負責這兩個空間的照明和通風。並仍在入口區域,辦公室/圖書館允許自己開或關,縮減或擴張這個區域的可能性,在未來可組合成臥室翼。

MATERIALITY:

We opted for the use of traditional materials and coatings, as exemplified by the cement materials, plasters, woods, and the pottery of local tradition, combined with the construction of new elements in apparent concrete with wood planks formwork that allowed a certain plasticity to the material, adapting it to the scale of the house program. The painting of the house in an off-white color acts as an articulating element of the design, unifying the pre-existing structure and new building elements.


材料:

我們選擇使用傳統材料和塗料,例如水泥材料、石膏、木材和當地傳統陶器,結合在明顯混凝土中建造新的元素,以及木板形式,使材料具有一定的可塑性,使其適應房屋計劃的規模,並以白色粉刷房屋作為設計的表達元素,統一了原有的結構和新的建築元素。

​專案圖紙

Project Information

Project Name: CASA SOL

Location: Vilamoura, Loulé, Portugal

Architect Office: Atelier Data

Lead Architect:Filipe Vogt Rodrigues, Inês Maia Vicente, Marta Mateus Frazão

Completion Year: 2014 

Area:314 m²

Photographer:Mercês Tomaz Gomes

“WE ARE A LISBON BASED OFFICE WITH AN ENTHUSIASTIC AND MULTIDISCIPLINARY TEAM. WE WORK IN ARCHITECTURE, URBANISM AND DESIGN, PRODUCING “OUT-OF-THE BOX” IDEAS TO THE GLOBAL MARKET. OUR FOCUS IS IN THE SEARCH OF STRATEGIES IN ORDER TO FIND CLEAR AND INNOVATIVE ANSWERS TO REAL PROBLEMS.“ We believe that each project is the “engine” of its own investigation, allowing a critical, creative and innovative approach. Diagrammatic and elementary representations are both the outcome of a process and a means of diagnosis, research and communication of new solutions. Among several competitions ATELIER DATA has been distinguished with the 1st Prize of the International Competition “RE:VISION DALLAS” with the project “Forwarding Dallas”, Dallas, United States; 1st Prize in the 1st Edition of the International Lisbon Ideas Challenge, with the project “Power Fold”; 1st Prize in the “3000 viviendas” Competition in Vallecas, Madrid, Spain (Master’s Collective Housing); 1st Prize in the “VECTOR E – Entrepreneurship and Innovation”, with the “Power Fold” project – competition organized by the Innovation, Technology and Development Politics Center IN+.

[TEAM20 Life 現長期徵稿]

如果你對建築設計有興趣、樂於分享內容,歡迎投稿給我們,並附上 300 字內的個人簡介與近照一張。文章若經採用將由 TEAM20 Life 編排,也會開設你的個人專欄喔!

投稿信箱:team20.xyz@gmail.com