House of Voids

Betweenspaces

House of voids is located in a gated community in urban Bangalore. The site, 50ftX100ft with the shorter side along the road faces south. The most prominent element of the house is a 6’ deep verandah/balcony around the son’s bedroom on the south and south eastern side at second floor level. The deep-set balcony was a response to the harsh south sun and privacy from the road.


名為「空間」的房子位於班加羅爾市區的一個封閉社區內。場地大小為50英尺X100英尺,沿著道路向南較短的一側。房子最突出的元素是2樓南側和東南側兒子臥室周圍6英尺深陽臺。深層陽臺是對刺骨的南向太陽和道路隱私的因應

The client aspired to build a house that would be more than just a place to live in or a statement to make. For him, it was more of a legacy that he would leave behind for the generations to come. While keeping his aspirations in mind, the architecture narrative was built by shaping the voids both internally and externally, rather than starting with a form or geometry in mind. We scooped out masses on the south and south east side resulting in deep set balconies which compositionally balanced the stoic white walls to which it was anchored to.


客戶渴望建造一棟房子,這不僅僅是一個居住的地方或一個聲明。對他來說,這更像是一個遺產,他將留給子孫後代。建築敘述牢記了他抱負的同時,通過在內部和外部塑造空間,而不是從形式或幾何學開始構建。我們在東南面和東南側大量挖掘,形成了深套陽臺,這些陽臺組成均衡在白色牆壁上就像錨一樣挺立著。

The voids were then articulated further by cladding the cantilever balcony edges with steatite (soap stone) and a series of sliding-folding teak wood louver shutters. These two elements also pronounced the horizontality of the verandah. The teak ceiling comes all the way to the edge of the building terminating with steatite stone cladding, further emphasizing the void under the deep cantilevered slabs.


然後,通過用石板(肥皂石)和一系列滑動摺疊柚木百葉窗覆蓋懸臂陽臺邊緣,進一步遮蔽空隙。這兩個元素還展現了陽臺的水準。柚木天花板一直到建築的邊緣,用石板石包層終止,進一步強調深懸臂板下的空隙。

The poise induced by the light filigree like wooden screen across the south and south east edge and the cantilevered slab anchored to the walls on the south west and eastern side, stood in contrast to the fragility brought in by resting the south east corner of the balcony over a circular column. This strategy helped us in anchoring the eye to the void below the loggia and creating a sense of balance between the solid and void.


光絲狀的沉著,如橫跨東南邊緣的木屏,以及立在西南和東側牆壁上的懸臂板,與陽台東南角靠一根圓形柱子休息帶來的脆弱性形成鮮明對比。這種策略幫助我們把目光定格在木格下面的空隙上,並在固體和空隙之間創造一種平衡感。

Spatial planning of the house was primarily dictated by Vastu (ancient Indian science of orientation and spatial planning in Architecture) and the linearity of the site. Vastu mandated for an entry to the house from the NE (3rd quadrant of the plot) part of the house. This prompted us to leave a good 10’ wide space at the ground floor which was landscaped with a strip of tropical plants all along the eastern side.  The House was designed from inside out, scooping out volumes intermittently, thereby creating these double height public spaces on either side of the central corridor. The large expanse of veneer clad false ceiling at the first-floor level unifies these spaces under a single element. Each member although part of a close-knit family, has their own space within the house and the bedrooms opening up to their semi open space creating a world within a world for each member.


房子的空間規劃主要由Vassu(古代印度建築學的定向和空間規劃)和遺址的線性決定。瓦斯管線要求從房子的地塊的第三象限 進入房子。這促使我們在一樓留下了一個10英尺寬的空間,沿著東側的熱帶植物帶景觀。 房子是從內到外設計的,陸續地挖出整個容積,從而在中央走廊的兩邊創造這些雙高公共空間。一樓寬闊的貼面覆蓋假天花板將這些空間統一在單一元素下。每個單元雖然是緊密聯繫家庭的一部分,但房子內有自己的空間,臥室向半開放空間開放,為每個單元創造一個世界。

We strived to achieve a balance between the austerity of white walls and the visually rich texture of timber and stone creating simple spaces that would always be. Devoid of embellishments, the architecture and interior expresses strong and clean lines.


我們努力實現白牆的緊縮與木材和石頭的視覺豐富紋理之間的平衡,總是永遠創造簡單的空間而沒有點綴,建築和內部呈現強力和乾淨的線條。

​專案圖紙

Project Information

Project Name: House of Voids

Location: BANGALORE, INDIA

Architect Office: Betweenspaces

Lead Architect:Divya Ethirajan, Pramod Jaiswal

Completion Year: 2019

Area:1020m² 

Photographer:Shamanth Patil J

Betweenspaces

Pramod Jaiswal (partner)

Bachelor of Architecture

Pramod Jaiswal is the Founding Partner and Principal Architect. Pramod graduated from Bangalore Institute of Technology, Bangalore. He trained under V.K. Giridhar and worked with Hundredhands from 2005 to 2011. At Hundredhands, he has worked on some of the award-winning projects and competition projects.

He has been going as a visiting faculty to BMS College of Engineering, Bangalore and Dayanand Sagar College of Engineering, Bangalore since 2010, to share his treasure trove of knowledge which he has gathered while working on different kinds of projects in last 12 years of his professional life. He is always ready to share his knowledge should one approach, otherwise there is always Jazz, Hip- Hop and Hard Rock.

He respects complexities and detests complications. With a keen sense of detailing, he is always exploring for an idiom that makes Architecture expressive, meaningful, and sensitive to its context. Projects

Divya E (partner)

Bachelor of Architecture

Divya Ethirajan is the Founding Partner and Principal Architect. She graduated from R.V. College of Engineering, Bangalore.

Her Architectural Thesis on Rejuvenation of Russell Market, Bangalore, won all India best thesis award in 2007 at National Institute of Advanced Studies in Architecture (NIASA). Divya has interned with Arya Architects in Ahmedabad and continued working there post her graduation and thereafter with Hundredhands from 2006 to 2010. During this time, she got to work on residential, commercial, hospitality and several award-winning competition projects. In 2010, she teamed up with Pramod Jaiswal to start BetweenSpaces.

Her keen sense of punctuality, simplicity and immense patience has been instrumental in developing the ethos of the practice. You will always find her smiling but don’t get deceived by her silence or her smiles because she is listening to every word you speak, processing it and working on the design solution. She is a multi-tasker.

[TEAM20 Life 現長期徵稿]

如果你對建築設計有興趣、樂於分享內容,歡迎投稿給我們,並附上 300 字內的個人簡介與近照一張。文章若經採用將由 TEAM20 Life 編排,也會開設你的個人專欄喔!

投稿信箱:team20.xyz@gmail.com