“小城故事”:兩座舊廠房的新生

未來以北工作室

The tide of “Reentering to Little Town” ——a story about a project taking place in a corner of Qiannan Autonomous Prefecture in Guizhou Province——has brought opportunities of venture to the young people. Several entrepreneurs who were congenial to each other have found a Movable-type Printing plant which was built in the 1950s in Dushan County. After the communication and negotiation with local governors, they decided to keep these plant buildings in the original street blocks. Meanwhile, they invited FON STUDIO, by the introduction of design, to activate the surviving “old buildings” from the process of high-speed housing removal movement, and to remodel those buildings into a diverse forms of space——including dining space, reading space, public activity space, all of which helps provide high-quality service for the local people and those who come from afar.


“重返小城” 的浪潮給許多年輕人帶來新的創業機遇,此項目正是在貴州黔南州一隅發生的故事。

幾位志趣相投的創業者在被三個世界級景區圍繞的獨山縣城發現了建於50年代的活字印刷廠,通過和當地管理者的溝通,他們決定將此處廠房保留在原有街區,同時邀請FON STUDIO,通過設計的介入,啟動這個在高速拆遷中保留下的“老建築”,改造為餐飲、閱讀、公共活動等豐富的空間業態,為本地居民以及遠行至此的朋友提供優質服務。

There are 6 buildings around the original plant area, which are planned to be reconstructed by different stages. Depot A and Depot B to be reconstructed in the first phase are located in the core areas, which serve as spaces for reception, dining, reading as well as painting.


原有廠區共大小建築6座,計畫分期改造。首期開工的 A 庫與B庫位於核心區域,作為接待,餐飲、閱讀及繪本空間。住宿、產品研發等專案將在後期進行。

Depot A: Comprehensive Service Space

As the first visual focus caught people’s eyes in the process of entering into Depot A, the main door which present an elongated rectangular structural opening would lead visitors into the interior space. At first, on the premise of keeping its original brick-wood structure texture the main space was intended to be designed in an orderly interweaving way considering both space and function. As for the integration and separation among different space forms, the designer attempted to create an open sense of ventilation and light penetration so that visitors could enjoy the refined lighting condition indoors and see the tranquil scenery outdoors. The story between these old buildings and the people begins as they sojourn here.


A庫:綜合服務空間

人們進入廠區的第一個視覺焦點——A庫的主門呈現為延伸的矩形洞口,引導遊客進入其中。主空間在設計開始,就決定在保留原有磚木結構肌理的前提下,將空間及功能進行有序的交錯組織,而對於各個業態之間的聯繫及分隔,試圖營造一種開放的通透感,人們在空間內能享受良好的採光,觀看室外靜謐的草木,來此旅居的遊客與這座老廠房的故事就此展開。


Old bricks, wood texture, cement, and black steel are dancing together in the flowing space, along the “white box”, merging together under the immense wood structural roof. Partial interlayer extends functions of the ground floor , and simultaneously unfolds the longitudinal space order. The wooden steps in “book bar” area, along with the movable display racks, can be combined and arranged freely and ideally to satisfy different functions.


舊磚、木紋、水泥、黑鋼在悠長的廠房內交相呼應,沿著白盒子一併融合在巨大的木結構屋頂下。局部夾層延伸著首層的功能形態,同時也打開了縱向的空間秩序。書吧區域的木質臺階配合可移動展架,滿足不同情境下自由組合。



Depot B: Picture Gallery of Nature

The flexibility of inner penetration of light structural arc and cascaded structural opening in Depot B establishes a children’s activity space mainly for reading and painting. Entering into the space, visitors will see a bright castle into which blocks rising one after another juxtapose with arches of various sizes. The fluid traffic flow in the space which presents an image of innocent children runs back and forth, adding various interests of using experience. The color of interior texture is wood grain combined with pure white, offering a bright and hospitable experiencing environment which is sharply different from the crude neighborhood so that people can stay here leisurely and enjoyably.


B庫:大自然繪本館

輕盈的圓弧及層疊的洞口穿插在B庫廠房,構築起一個放鬆閱讀、圖畫的兒童活動空間,步入館內,此起彼落的體塊與大小拱門並置,儼然一座明亮的城堡。小朋友穿梭其間,流動的交通流線給使用體驗增添諸多的趣味性。空間內部材質以木紋和純白兩種色彩配合使用,呈現親和明亮的環境體驗,與周遭街區紛亂的環境形成對比,讓來此的人們悠然駐留。

The enclosure of semi-open space and the reservation of open space on both sides of the “flow curve” provide a platform for children to communicate and play. Children’s precious curiosity and innocent words are colliding over the little and lovely place, sowing the seeds of ideas and thoughts. The pictures offers a world which can deliver and spread myriad imaginations and impressions, and the design team hopes that after reconstruction of the space, all the adults and children can get into the space, experiencing more possibilities.


排布在流動曲線兩側的半開放空間圍合與留白的開敞空間都提供了小朋友交流、玩樂的平臺。珍貴的好奇心、天方夜譚的語言在這小小場所碰撞,埋下種子。繪本的世界不斷輸出想像力和萬千印象,我們希望此空間改造能讓小朋友和大朋友都能融入其中,體驗更多的可能。

​專案圖紙

Project Information

Project Name: “小城故事”:兩座舊廠房的新生

Location: 貴州省黔南州獨山縣

Architect Office: 未來以北工作室

Lead Architect:金波安 李泓臻 羅霜華

Completion Year: 2017

Area:480m² 

Photographer:未來以北工作室

未來以北建築設計事務所成立於2016年,三位合夥人金波安、李泓臻、羅霜華在讀書時期便對設計有著同樣的熱情和志趣。在各自工作多年後,帶著對設計美學的敬畏之心,決定合力參與到空間、產品、視覺等諸多實踐中。事務所的創立讓我們依然堅信開放實驗和理性分析所碰撞出的有趣能量,我們對新鮮事物保持好奇,力求每個作品都帶著應有的溫度和質感。我們也持續對城市、對土地、對日常生活的精神場域投入應有的觀察和研究。設計始終是面對問題,解決問題的藝術,我們所有的技藝和思考最終在一次次實踐中滲透、顯現、凝固。

[TEAM20 Life 現長期徵稿]

如果你對建築設計有興趣、樂於分享內容,歡迎投稿給我們,並附上 300 字內的個人簡介與近照一張。文章若經採用將由 TEAM20 Life 編排,也會開設你的個人專欄喔!

投稿信箱:team20.xyz@gmail.com